Wat is een Zweethut?

Een zweethut ceremonie is een ritueel dat door de Native Americans gebruikt wordt als voorbereiding op belangrijke evenementen en andere ceremonies, maar ook als een op zichzelf staande ceremonie.

Hoe ziet zo’n zweethutdag eruit?

Een kopje koffie

We beginnen rond 9.30 uur met de ontvangst met koffie en thee. Na het welkom door de watergieter vertellen de vuurmensen je wat er moet gebeuren om de hut op te bouwen (hut bedekken, hout halen, vuur opbouwen, enz.). De vuurmensen dragen deze dag zorg voor het vuur, de hete stenen en de veiligheid van iedere deelnemer.

De stenenceremonie en het aansteken…

zweethut stenenceremonie

Daarna beginnen we met de stenenceremonie. We dragen de stenen op aan energieën en krachten die we hiermee uitnodigen voor heling en transformatie. Ook geven we onze intenties mee aan de stenen. De vuurmensen vragen wie wil helpen het vuur aan te steken. We blijven rond de vuurplaats tot het vuur goed brandt. Dan beginnen we aan het bedekken van de hut, het halen van extra hout en water.

In de hut

Na zo’n 2 tot 2½ uur zijn de stenen heet en gaan we de hut in. We zitten in een heilige cirkel in de hut en zijn in contact met de vier elementen; het vuur, het water, de lucht en de aarde. Het is een her-verbinding met jouw bron, met jouw natuur en essentie.
De zweethut bevat elementen als gebed (algemeen en ieder voor zich, niet gebonden aan welke godsdienst dan ook), reiniging, zang en het doorlopen van een proces aan de hand van een thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld de windrichtingen of een van de vier seizoenen (geboorte, groei, manifestatie en sterven). De watergieter begeleidt het proces.

zweethut

Het zitten op Moeder Aarde, de rood gloeiende stenen, het voelen van warmte en stoom, het ervaren van de duisternis in de hut, het gevoel van geborgenheid en het proces kunnen je een intense ervaring bezorgen en richting geven op spiritueel, emotioneel en gevoelsniveau.

De theorie is dat de mens in de zweethut zoveel zweet dat men op die manier een zuivering ondergaat. Je kunt een goddelijke ervaring hebben tijdens het zweethutritueel of dat je samenvalt met je werkelijke zelf.

Uit de hut

Na de zweethut ruimen we op en kun je ervaringen uitwisselen tijdens de potluck maaltijd. Daarna sluiten we af en gaat iedereen naar huis.

Wat kan de zweethut jou brengen?

De zweethut kan een louterende werking hebben. Je voelt bijvoorbeeld dat je ‘samenvalt’ met de natuur of met jezelf. Ook is het mogelijk dat je ervaringen uit het verleden makkelijker naar boven kunt halen om ze op een positieve manier te verwerken. Een dagje zweethutten verloopt langzaam en er is ruim gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en je verder te verdiepen.

Dagindeling

Overzicht van de dag:

09.30 uurontvangst met koffie en thee. Je bent welkom vanaf 9:00 uur.
10.00 uurstenenceremonie + aansluitend zweethut
17.00-19.00 uurafsluiting en potluck maaltijd

Praktische informatie

  • De ceremonie duurt een hele dag, van 9.30 tot ca. 19.00 uur.
  • Wil je een dag eerder komen of na de zweethut ceremonie blijven overnachten? Dat kan dat in je eigen tentje, caravan of camper. Maar ook is het mogelijk om in overleg met het landgoed een eenvoudig bed te huren in één van hun accommodaties. Voor meer informatie: www.landgoedalgoed.nl

Wat heb je nodig?

wat heb je nodig voor de zweethut?

Hetzelfde hetzelfde als bij de sauna: 2 handdoeken, een badjas en slippers. Volgens de traditie zit je naakt in de kring in de hut. Wanneer naakt zijn voor jou een drempel is, kun je bedekt met een omslagdoek, handdoek of ondergoed de hut in gaan.
Hou er rekening mee dat je de hele dag voornamelijk buiten bent, ook als het regent. Warme kleding en een extra setje kleding kunnen erg handig zijn.

Kosten

kosten zweethut

De kosten van een zweethut zijn € 40,-. Het geld gebruiken we voor de plek en de materialen.
Als afsluiting van de dag genieten we van een potluck-maaltijd. Aan iedereen wordt gevraagd om wat eten mee te nemen om te delen, samen hebben we dan een complete en gezellige maaltijd.